Ρεσβερατρόλη: Πόσα σταφύλια να
φάτε για την προστασία της καρδιάς;
Η
ρεσβερατρόλη αποτελεί μία από τις 1600 θρεπτικές ουσίες που περιέχουν τα
σταφύλια. Η ρεσβερατρόλη όμως έχει τραβήξει την προσοχή, καθώς σε εκείνη
αποδίδονται στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των
σταφυλιών.
Το Γαλλικό Παράδοξο
Το
ενδιαφέρον γύρο από τη ρεσβερατρόλη, ξεκίνησε στις αρχές του 1990. Τότε, και με
το “λίπος” να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανθυγιεινής διατροφής, παρατηρήθηκε
πως οι Γάλλοι έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς. Το
παράδοξο της υπόθεσης ήταν πως στη Γαλλία η κατανάλωση ολόπαχων γαλακτοκομικών,
όπως τα παραδοσιακά κατσικίσια τυριά, παρουσιάζεται ιδιαιτέρως αυξημένη. Το
διατροφικό “μυστικό” της μακροζωίας των Γάλλων φάνηκε πως κρύβεται στην συχνή,
μέτρια κατανάλωση κρασιού (1 με 2 ποτήρια αρκετές ημέρες την εβδομάδα). Έκτοτε
άρχισε η έρευνα για τα θρεπτικά συστατικά του κρασιού με την προστατευτική
δράση.
Η δράση της ρεσβερατρόλης
Αφού
αποκλείστικε το αλκοόλ, οι χημικές αναλύσεις ανέδειξαν τη ρεσβερατρόλη στην
κορυφή των διατροφικών συστατικών των σταφυλιών. Η πολύτιμη ουσία ανήκει σε μία
όμάδα ουσιών με το όνομα πολυφαινόλες. Σήμερα είναι γνωστή η προστασία που
προσφέρουν οι πολυφαινόλες έναντι του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό
στρες των κυττάρων εντείνουν καθημερινές συνήεθειες όπως το αλκοόλ, το
κάπνισμα, η διατροφή, ακόμα και το άγχος. Τελικά, αυτό αποτελεί την κυρφή αιτία
πολλών ασθενειών, για τις οποίες και έχει μελετηθεί η δράση της ρεσβερατρόλης:
- Νοσήματα καρδιάς και αγγείων.
- Εκφυλιστικές παθήσεις του
νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.
- Δημιουργία καρκινικών κυττάρων.
- Μεταβολικό σύνδρομο (συνδυασμός
αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, ζαχάρου, επιπλέον κιλων).
- Ωχρή κηλίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου